Select Page

Gandia destina 200.000 € en ajudes directes per a reactivar el sector cultural enfront de la covid-19

La Junta de Govern local ha aprovat aquest matí una línia d’ajudes a la reactivació cultural de Gandia. Es tracta d’una implementació d’una altra línia d’ajudes complementàries per a reactivar la nostra ciutat, així com una altra de les moltes mesures de xoc que el govern local ha tret per tal d’ajudar als sectors econòmics de Gandia perjudicats per la crisi de la covid-19.

 

Així, ho anunciat aquest matí l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada dels regidors delegats de Cultura i Política Festiva, Nahuel González i José Manuel Prieto, respectivament. 

 

Estem parlant, en aquest cas, de fins a 200.000 €, una quantitat ampliable, ajudes que s’han treballat en el Consell de Reactivació Cultural tenint en compte l’opinió del sector. Fins a 1.000 € per als artistes i empreses del sector cultural, i fins a 30.000 euros per empreses que gestionen espais culturals i festivals. 

 

Cultura Gandia Ajudes

“Aquests 200.000 euros per a la Cultura cal afegir-los als més de 4’5 milions d’euros que Gandia ja ha destinat, des de l’inici de la pandèmia, per tal d’ajudar primer a les persones perquè ningú es quedara enrere, juntament amb donar oportunitats per als sectors productius. Perquè som conscients que, en esta crisi, el primer era assistir a les persones i als sectors productius, perquè hi haguera un cert equilibri”, ha assegurat Diana Morant. 

 

L’Alcaldessa ha recordat que, en ple estat d’alarma, ja es va destinar 1 milió d’euros en Benestar Social, que ha beneficiat més de 2.000 famílies vulnerables de la nostra ciutat (a més de l’ajuda extraordinària de 220.000 euros per a col·lectius socials). Altres 700.000 € en ajudes directes al sector comercial i de serveis. I 300.000 € en ajudes directes per al sector turístic. 

 

“En temps de coronavirus també hem d’apostar, més que mai, per la cultura, una vacuna contra el virus. La Covid-19 no és incompatible amb consumir cultura, un element fonamental per al benestar i la felicitat de les persones. Per això, és moment de consumir més cultura amb totes les mesures de seguretat. Per tant, ara hem de donar tot el nostre suport als professionals del món cultural, a eixos agents tan exemplars que tenim a la nostra ciutat. La cultura és un eix vertebrador de la recuperació social i econòmica de la nostra ciutat. I, donar suport al sector local cultura és una ferramenta fonamental per a eixir d’esta crisi”, ha conclòs l’Alcaldessa. 

 

Per la seua banda, el regidor de Cultura ha destacat que es tracta d’un dia important per a la ciutat. “I és que som de les poques ciutats grans que estan creant ajudes directes a la cultura, el que reforça l’empatia del govern del Serpis amb la Cultura. Que Gandia és una ciutat cultural i que era una prioritat donar suport a aquells que durant el confinament ens van permetre ser feliços. S’ha demostrat que la Cultura era un necessitat bàsica per a la societat actual i, per tant, era el nostre deure poder traure aquestes ajudes que a mi em fan molt feliç com a regidor de Cultura i que marquen un precedent per a moltes altres ciutats”. 

 

González ha recordat que algunes mesures ja s’han estat fent, com ara no suspendre activitats, sinó ajornar-les o programar-les, com en el cas de les més de 160 activitats realitzades conjuntament des dels departaments Cultura i Política Festiva… “Ajudar a la difusió i promoció d’artistes, que estem fent a través de les xarxes i la web municipal, la creació de la borsa d’artistes locals, que ja està en funcionament i on s’han apuntat més de 60 artistes de la nostra ciutat… Però faltava el punt més important, que eren les ajudes directes al sector, treballades amb molta rapidesa, gràcies a la voluntat política del govern local i el treball dels tècnics als quals cal agrair l’esforç de redactar les bases en poques setmanes”. 

 

Recentment, s’ha encetat també el Consell de rea-activació cultural, on hi ha una representació del món cultural: artistes, promotors, empreses, els grups polítics mateix… I que està sent un espai de propostes i de diàleg entre sectors que mai abans s’havien trobat, ambients molt diferents que generen una sinergia molt positiva de treball… 

 

José Manuel Prieto ha destacat que la línia d’ajudes també contempla tot el sector de les arts escèniques i de la producció d’art de carrer. El regidor ha posat en valor que durant tots aquests mesos Gandia no ha deixat de programar cultura. “La major garantia que ha tingut el sector de continuïtat ha sigut que bona part de la programació de la Fira s’ha re-programat per a injectar economia en el sector”. 

 

Un altre aspecte que ha destacat l’edil responsable de Biblioteques ha sigut la injecció pressupostària de 55.000 euros per a adquirir material bibliogràfic per a continuar incorporant nous volums a una de les xarxes de biblioteques més grans de tot l’Estat. “Aquestes compres han anat directament a les biblioteques de la ciutat amb el que han suposat un alleujament als mesos d’home que va suposar la quarantena”. 

 

Finalment, Prieto ha informat que les xifres de préstecs en la xarxa municipal de biblioteques s’aproxima a poc a poc a les xifres de 2019 i que de cara al Dia de la Biblioteca, el departament de Política festiva ja està preparant una programació especial d’activitats per a tots els públics. 

 

Les bases

El regidor de Cultura ha destacat alguns aspectes de les bases, que es publicaran en 6 o 7 dies en el BOP. Com ara, que només podran optar empreses amb domicili fiscal a Gandia o empadronats a la ciutat, en el cas dels autònoms. Han de justificar estar donades d’alta en l’àmbit de l’activitat cultural i almenys 6 mesos d’alta en els darrers dos anys. També han de mantindre, mínim, el 50% de la plantilla d’abans de la pandèmia. 

 

Les empreses i/o persones interessades tindran 20 dies hàbils per a sol·licitar-les a partir de la publicació en el BOP. Les bases i el formulari de sol·licitud es podran trobar en la web de l’Ajuntament de Gandia i de Cultura Gandia.