Select Page
  • Estarà oberta fins el 28 de març a la Casa de Cultura i recull obres del gran humorista gràfic Forges.
  • A l’acte d’inauguració han estat l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, el president de l’Autoritat Portuària, Aurelio Martínez, i el regidor de Cultura, Nahuel González. 
  • A més, el fill de Forges, Toño Fraguas,  ha intervengut a l’acte de manera on line junt a Juan García, secretari de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor.

València, 25 de febrer de 2021.-  Humor, enginy i actualitat a través de 200 vinyetes que fan un recorregut de l’obra de l’humorista gràfic Antonio Fraguas, Forges, per a conéixer i descobrir a un dels mestres de l’humor i fer-nos reflexionar amb un somriure sobre temes que continuen marcant el dia a dia de la gent. L’exposició «el Port de Forges» ha obert les seues portes a la Casa de Cultura Marqués González de Quirós de Gandia on romandrà fins al 28 de març per a gaudir de la trajectòria del gran humorista gràfic.

L’exposició està organitzada per l’Autoritat Portuària de València (APV), en col·laboració amb l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor de la Universitat d’Alcalá de Henares i el departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia. La mostra recull a manera de retrospectiva els canvis i transformacions econòmiques i socials viscuts a Espanya en els últims 50 anys a través dels personatges creats per l’humorista gràfic Antonio Fraguas, Forges.

El president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant,  i el regidor de Cultura, Nahuel González, han participat en la inauguració de l’exposició juntament amb la presència telemàtica del fill d’Antonio Fraguas “Forges”, Toño Fraguas, i el secretari de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor.

El president de l’Autoritat Portuària ha agraït l’Ajuntament de Gandia la cessió de la Casa de Cultura per a mostrar el treball de Forges “on es resumix l’obra del prolífic artista. L’avantatge d’aquesta exposició és que es pot seguir la seua obra per blocs. En tots ells es demostra la seua personalitat i inquietuds. A pesar que resumeix el seu treball de fa 50 anys, continua sent molt actual, només li faltava la covid”. Martínez ha afegit: “Els ports mesuren el pols de l’activitat de la societat i ho veiem amb les xifres, però volem que el port siga també l’entrada d’iniciatives culturals com ho va ser en el renaixement. Voldria que el port rescatara eixa faceta cultural i en esta línia seguirem treballant”.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha declarat: “Gandia és la casa de Forges. Tots hem crescut amb ell, amb el seu humor, la seua crítica i l’art de convertir la tragèdia en comèdia. Ha canalitzat sentiments de frustracions, impotències a través de l’art. La seua mort marca el final de la seua obra, però la seua obra és eterna”. A més a més, Morant ha destacat que “Gandia és una ciutat afortunada per ser portuària i en este sentit ha indicat que el port ha de respondre a les necessitats ciutadanes”.

Per la seua part, Nahuel González ha destacat a la seva intervenció: “La cultura és una ferramenta de transformació, de felicitat, i Forges representa tots els valors amb la crítica constructiva i el sarcasme. La seua obra és un llegat del patrimoni de la societat espanyola i un referent per al món cultural. Forges es mereixia una exposició i agraïm a l’APV que porte a Gandia esta magnífica mostra”.

Juan García ha agraït la familia el seu esperit de generositat i al port de València per permetre que en estos temps difícils permeta obrir espais culturals. També a l’Ajuntament de Gandia per a haver cedit la Casa de Cultura. La mostra resumeix l’esperit de Forges i està dividida en 5 blocs temàtics: igualtat, cultura, medi ambient, temes socials i el mar. “Va escollir l’humor gràfic per a fer front a les injustícies socials utilitzant la intel·ligència, la creativitat i el sentit comú”, ha afegit García.

Finalment, Toño Fraguas, fill de Forges, ha recordat que fa poc s’ha celebrat l’aniversari de la seva mort i en eixe sentit ha assenyalat que és important mantindre viu el seu record. Fraguas, a més a més ha destacat que l’exposició es faça a una ciutat com Gandia, on ha estiuat i ha participat al congrés Comunica2 de la Universitat Politènica de València, al Campus de Gandia. “Gandia és un lloc volgut i freqüentat i ens fa especial il·lusió que es faça ací a Gandia”.

Horari

La mostra es podrà visitar de manera gratuïta de dilluns a divendres de 10.30 a 14.00 hores i de 17.30 a 20.00 hores, i els dissabtes i diumenge entre les 11.00 a 13.30 hores i les 18.00 a les 20.00 hores. El Port de Forges està estructurat en cinc blocs amb un total d’unes 200 vinyetes que recullen temes com la igualtat; la cultura; el medi ambient; aspectes socials i, finalment la mar. Un recorregut que es realitza a través dels seus personatges emblemàtics com Basilio, Mariano i Concha, o Cosma i Blasa, entre altres.